Неће нама Хрвати да пишу уџбенике / или Како да оживимо мртваца/Neće nama Hrvati da pišu udžbenike / ili Kako da oživimo mrtvaca

Novosti iz susjedstva

Pon

08

ožu.

19:43 H

Vijest

Један фини господин, честитији и богатији Србин од овога који пише, добио је на суду неке велике паре јер је неко кршио његова ауторска права, па решио да паре инвестира тако што ће омладини српској обезбедити бесплатне уџбенике. Добро, нису баш уџбеници, то су ПДФ формати, па ће деца морати да скину, одштампају и слободно да користе. Истину за вољу, заборавио je господин, честити и богати Србин, да и у Србији постоје нека ауторска права и интелектуална својина. Рачуна да у Србији свако ради оно шта хоће, само је важно да кажеш – бесплатно и за српску децу, и онда све може. Ауторска права није исплатио, али је књиге углавном откупио од једне давно мртве националне издавачке куће чије уџбенике скоро нико и не користи, али користиће их сад сиротиња захваљујућу широкогрудном и честитом Србину из иноземства.

Једна фина госпођа из горепоменуте издавачке куће недавно је изјавила да су аутори који вреде писали за ту издавачку кућу, из чега несумњиво произилази да аутори из других издавачких кућа не вреде – пристојна изјава, нема шта, два плус два су пет. Питање како је могуће да су тако најбољи аутори састављали уџбенике које скоро нико не купује не поставља се ниједног тренутка, и што би – државна фирма, сви смо наши, па јаши.

Наравно, читаву причу намирисао је одличан спин-мајстор, назови новинар-истраживач, и од онда хуче и халабуче. Открио је новинар да у једној Читанци постоји одломак о Ангели Меркел. Појма он нема да је одломак из књиге „Од читања се расте” чија је ауторка Јасминка Петровић, најчувенија књижевнице за децу и младе. Довољно је било поменути како српска младеж учи о тета Агели, као да нема паметнија посла, и да се окупе српска момчад у жељи да одбране српско тржиште од страних издавача. Унијаћење у модерно доба, опште покрштавање – неће проћи! Узалудни су покушаји мудрих и начитаних људи, попут једног колеге, да објасне да је „део у којем се помиње Ангела Меркел васпитно и културолошки веома важан; да је ауторка иронична према ‘слави’ и фами која се прави око политичара и њихове ‘свеприсутности’ у нашим животима и да то јунакињу ове књиге ни најмање не дотиче”. Кажеш Меркел, поменеш Хрвате, онда путиш филм о Јасеновцу, и цап-царап – ето ти и државника који би да „пишу као што ја написано”. Пучанство већ пада у националистички транс, чују се покличи – главу дајемо, уџбенике не дајемо.

Схватио је и српски предсдник да је тема врућа и да доноси поене, па решио да покрене иницијативу да уџбенике из српског, историје и географије пише држава, а остале нек’ пише ко ‘оће. Нормално, неће ваљда тамо неки уџбеник из биологије или не дај боже из хемије да брани српски национални интерес. Одмах поскочио министар просвете, подржао председника, заборавивши да лично он својим потписом одобрава све уџбенике. Није то по закону, али ће се закон изменити по хитном поступку, јер је у српском образовању иначе све савршено, па још уџбенике да уредимо, и онда ћемо засигурно бити лидери у региону, а за коју годину можда сустигнемо и Финце. Како ће то држава да пише уџбенике још увек никоме није јасно, сем комисији која је формирана по хитном поступку и која ће надгледати читав процес писања уџбеника од стране државе. Дакле, сви образовани и честити интелектуалци који су до сада писали уџбенике, које је искључиво држава одобравала, не љубе довољно род свој, и биће замењени, па ће се наћи неки већи домољуби, који ће у име државе писати уџбенике.

Поменути господин са почетка приче био је некада део једне, условно речено, грађанске партије, која није била довољно српска, па ју је напустио. Онда је она у међувремену постала српскија, па се сада и та српскија партија укључила у општенародну одбрану српских уџбеника.

Национализам је очито крава музара и власти и опозиције, насушна ујединитељска идеја.

Док нам је Хрвата и Меркелове, за нас зиме нема. Живела Хрватска!

П. С. Сви Хрвати који су нас плаћали да ружимо народ свој, могу рачунати на наш моментални отказ, проваљени смо.

Jedan fini gospodin, čestitiji i bogatiji Srbin od ovoga koji piše, dobio je na sudu neke velike pare jer je neko kršio njegova autorska prava, pa је rešio da pare investira tako što će omladini srpskoj obezbediti besplatne udžbenike. Dobro, nisu baš udžbenici, to su PDF formati; deca će morati da skinu, odštampaju i tek onda da ih koriste. Istinu za volju, zaboravio je gospodin, čestiti i bogati Srbin, da i u Srbiji postoje neka autorska prava i intelektualna svojina. Računa da u Srbiji svako radi ono šta hoće, samo je važno da kažeš – besplatno i za srpsku decu, i onda sve može. Autorska prava nije isplatio, ali je knjige uglavnom otkupio od jedne davno mrtve nacionalne izdavačke kuće čije udžbenike skoro niko i ne koristi, ali koristiće ih sad sirotinja zahvaljujući širokogrudnom i čestitom Srbinu iz inozemstva.

Jedna fina gospođa iz gorepomenute izdavačke kuće nedavno je izjavila da su autori koji vrede pisali za tu izdavačku kuću, iz čega nesumnjivo proizilazi da autori iz drugih izdavačkih kuća ne vrede – pristojna izjava, nema šta, dva plus dva su pet. Pitanje kako je moguće da su tako najbolji autori sastavljali udžbenike koje skoro niko ne kupuje ne postavlja se nijednog trenutka, i što bi – državna firma, svi smo naši, pa jaši.

Naravno, čitavu priču namirisao je odličan spin-majstor, nazovi novinar-istraživač, i od onda huče i halabuče. Otkrio je novinar da u jednoj Čitanci postoji odlomak o Angeli Merkel. Pojma on nema da je odlomak iz knjige „Od čitanja se raste” čija je autorka Jasminka Petrović, najčuvenija književnice za decu i mlade. Dovoljno je bilo pomenuti kako srpska mladež uči o teta Ageli, kao da nema pametnija posla, i da se okupe srpska momčad u želji da odbrane srpsko tržište od stranih izdavača. Unijaćenje u moderno doba, opšte pokrštavanje – neće proći! Uzaludni su pokušaji mudrih i načitanih ljudi, poput jednog kolege, da objasne da je „deo u kojem se pominje Angela Merkel vaspitno i kulturološki veoma važan; da je autorka ironična prema ‘slavi’ i fami koja se pravi oko političara i njihove ‘sveprisutnosti’ u našim životima i da to junakinju ove knjige ni najmanje ne dotiče”. Kažeš Merkel, pomeneš Hrvate, onda putiš film o Jasenovcu, i cap-carap – eto ti i državnika koji bi da „pišu kao što ja napisano”. Pučanstvo već pada u nacionalistički trans, čuju se pokliči – glavu dajemo, udžbenike ne dajemo.

Shvatio je i srpski predsdnik da je tema vruća i da donosi poene, pa rešio da pokrene inicijativu da udžbenike iz srpskog, istorije i geografije piše država, a ostale nek’ piše ko ‘oće. Normalno, neće valjda tamo neki udžbenik iz biologije ili ne daj bože iz hemije da brani srpski nacionalni interes. Odmah poskočio ministar prosvete, podržao predsednika, zaboravivši da lično on svojim potpisom odobrava sve udžbenike. Nije to po zakonu, ali će se zakon izmeniti po hitnom postupku, jer je u srpskom obrazovanju inače sve savršeno, pa još udžbenike da uredimo, i onda ćemo zasigurno biti lideri u regionu, a za koju godinu možda sustignemo i Fince. Kako će to država da piše udžbenike još uvek nikome nije jasno, sem komisiji koja je formirana po hitnom postupku i koja će nadgledati čitav proces pisanja udžbenika od strane države. Dakle, svi obrazovani i čestiti intelektualci koji su do sada pisali udžbenike, koje je isključivo država odobravala, ne ljube dovoljno rod svoj, i biće zamenjeni, pa će se naći neki veći domoljubi, koji će u ime države pisati udžbenike.

Pomenuti gospodin sa početka priče bio je nekada deo jedne, uslovno rečeno, građanske partije, koja nije bila dovoljno srpska, pa ju je napustio. Onda je ona u međuvremenu postala srpskija, pa se sada i ta srpskija partija uključila u opštenarodnu odbranu srpskih udžbenika.

Nacionalizam je očito krava muzara i vlasti i opozicije, nasušna ujediniteljska ideja.

Dok nam je Hrvata i Merkelove, za nas zime nema. Živela Hrvatska!

P. S. Svi Hrvati koji su nas plaćali da ružimo narod svoj, mogu računati na naš momentalni otkaz, provaljeni smo.

Ova objava ima 56 komentara

 1. Име

  Једите оно што се не једе!

 2. Колега

  Велики Србине, знамо се. Уплашио си се да више не можеш да музеш државу.

 3. Very good blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Kudos! 0mniartist asmr

 4. It’s in point of fact a nice and useful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us.

  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing. asmr 0mniartist

 5. 0mniartist

  Spot on with this write-up, I actually feel this web site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through
  more, thanks for the info! asmr 0mniartist

 6. j.mp

  I always emailed this website post page to all my contacts, for the reason that if
  like to read it next my friends will too. asmr 0mniartist

 7. Norberto

  Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding anything totally, however this paragraph provides good understanding yet.

 8. kiosk playboy2

  Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty
  much the same page layout and design. Great choice of colors!

  Also visit my web blog :: kiosk playboy2

 9. judi slot uang asli

  Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good success. If you know of any please share. Many thanks!

 10. I beloved as much as you will receive performed right here.

  The cartoon is tasteful, your authored material
  stylish. however, you command get got an impatience over
  that you would like be handing over the following. unwell definitely come further earlier again since exactly the
  similar nearly very frequently inside case you defend this hike.

  Also visit my web-site – https://www.groovelineentertainment.com/blog/86008/how-to-get-rid-of-man-boobs-4-best-to-help-lose-unwanted-chest-fat-fast/

 11. j.mp

  I just like the valuable info you provide for your articles.

  I’ll bookmark your blog and test again right here regularly.
  I’m slightly sure I will learn lots of new stuff
  proper here! Best of luck for the following! asmr 0mniartist

 12. more info

  For unfavorable odds, sportsbooks are constructing in the vig or juice, which is essentially a
  fee for facilitating the bet.

 13. www.fotosombra.com.br

  This is the right site for anyone who wants to understand this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with
  you (not that I really will need to?HaHa). You certainly
  put a fresh spin on a topic which has been discussed for decades.
  Great stuff, just wonderful!

  My web-site :: http://www.fotosombra.com.br

 14. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the
  information you present here. Please let me know if this
  alright with you. Cheers!

  my web blog; coursebuddy.meltdowndesigner.com

 15. https://kebe.top

  This post is actually a nice one it helps new internet users, who are
  wishing for blogging.

  Feel free to surf to my page; https://kebe.top

 16. www.qiurom.com

  I do trust all the ideas you have offered in your post. They’re really convincing
  and will certainly work. Still, the posts are too quick
  for novices. May just you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

  Feel free to visit my site … http://www.qiurom.com

 17. situs slot online

  Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to learn more
  of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 18. Hey there! I know this is sort of off-topic however I had
  to ask. Does building a well-established website such as yours take a
  massive amount work? I am completely new to writing a blog but
  I do write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

  Also visit my web-site :: https://freeholmes.com/forum/viewtopic.php?id=386511

 19. Harvey

  I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and
  wonderful user friendly style and design, let alone the content.
  You are an expert in this topic!

  Here is my site :: Harvey

 20. Marlon

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same
  nearly very often inside case you shield this increase.

  Review my web page – Marlon

 21. 163.30.42.16

  May I just say what a relief to find someone
  that genuinely knows what they’re talking about online.

  You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people have to read this and understand this side of
  your story. I was surprised that you’re not more popular because you definitely
  have the gift.

  My homepage :: 163.30.42.16

 22. Thank you for some other informative website.
  The place else could I am getting that type of information written in such a perfect method?
  I have a undertaking that I’m simply now running on, and I have been on the glance out for such info.

  Here is my blog post :: rapidactionprofits.com

 23. my gamefly

  At this time I am going to do my breakfast, afterward having my
  breakfast coming over again to read other news.

 24. asmr are

  I am regular reader, how are you everybody? This piece of writing posted at this site
  is genuinely good.

 25. or asmr

  I just could not leave your site before suggesting that
  I actually enjoyed the usual info an individual
  supply for your visitors? Is gonna be again often to check out new posts

 26. asmr on

  You should be a part of a contest for one of the greatest sites on the web.
  I most certainly will recommend this website!

 27. gamefly off

  Quality articles is the key to invite the users to pay a visit the
  website, that’s what this web page is providing.

 28. asmr in

  There is definately a lot to know about this topic.

  I really like all the points you’ve made.

 29. http://bitly.com/

  Wow! This blog looks exactly like my old one!

  It’s on a totally different subject but it has pretty much the same
  layout and design. Superb choice of colors!

 30. there asmr

  You’re so interesting! I don’t think I have read anything like this before.
  So wonderful to find somebody with some genuine
  thoughts on this subject matter. Really.. many thanks for starting this up.

  This website is something that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

 31. there asmr

  Fastidious replies in return of this query with solid arguments and telling all concerning that.

 32. scoliosis
  Everything is very open with a really clear explanation of the issues.

  It was definitely informative. Your website is useful.
  Thank you for sharing! scoliosis

 33. http://j.mp

  scoliosis
  I used to be able to find good info from your blog articles.
  scoliosis

 34. http://bit.ly/2T1gmOh

  scoliosis
  Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this page to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for
  sharing! scoliosis

 35. dating sites
  each time i used to read smaller articles or reviews which as well clear
  their motive, and that is also happening with this article which I am reading here.
  free dating sites

 36. this asmr

  I blog often and I seriously appreciate your content. Your article has
  truly peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new information about once per week.
  I opted in for your RSS feed as well.

 37. where dating sites

  Thanks a lot for sharing this with all people you really recognise what you’re speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also discuss with my web site =). We could have a hyperlink change arrangement between us

 38. free dating sites it

  Someone necessarily help to make critically posts I might state.
  That is the first time I frequented your web page and so far?
  I amazed with the analysis you made to create this particular post extraordinary.

  Fantastic process!

 39. dating sites there

  Hola! I’ve been following your blog for a long time now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Austin Tx! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 40. surgery scoliosis off

  I know this if off topic but I’m looking into starting
  my own blog and was curious what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% positive.
  Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thanks

 41. an scoliosis

  It’s remarkable in favor of me to have a site, which is good for my know-how.
  thanks admin

 42. are free dating sites

  Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and
  both show the same results.

 43. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am
  nervous about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content
  into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 44. tinyurl.com

  Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with
  hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 45. tinyurl.com

  Thank you for every other informative web site.

  The place else may I get that type of info written in such a perfect approach?
  I have a challenge that I’m simply now running on, and I’ve been on the glance out for such info.

 46. Eliza

  It’s awesome to go to see this website and reading the views of all friends concerning this piece of writing,
  while I am also zealous of getting know-how.

 47. khoquet.com

  I am only writing to let you understand of the terrific encounter our child gained reading your
  site. She mastered so many issues, with the inclusion of what it’s like to
  possess a great coaching character to let certain people with ease fully understand selected specialized topics.
  You truly exceeded our own expectations. Many thanks for delivering those warm and friendly,
  trusted, informative as well as easy tips about your topic to Jane.

  Look at my web site: khoquet.com

Komentari su zatvoreni.