Неће нама Хрвати да пишу уџбенике / или Како да оживимо мртваца/Neće nama Hrvati da pišu udžbenike / ili Kako da oživimo mrtvaca

Novosti iz susjedstva

Pon

08

ožu.

19:43 H

Vijest

Један фини господин, честитији и богатији Србин од овога који пише, добио је на суду неке велике паре јер је неко кршио његова ауторска права, па решио да паре инвестира тако што ће омладини српској обезбедити бесплатне уџбенике. Добро, нису баш уџбеници, то су ПДФ формати, па ће деца морати да скину, одштампају и слободно да користе. Истину за вољу, заборавио je господин, честити и богати Србин, да и у Србији постоје нека ауторска права и интелектуална својина. Рачуна да у Србији свако ради оно шта хоће, само је важно да кажеш – бесплатно и за српску децу, и онда све може. Ауторска права није исплатио, али је књиге углавном откупио од једне давно мртве националне издавачке куће чије уџбенике скоро нико и не користи, али користиће их сад сиротиња захваљујућу широкогрудном и честитом Србину из иноземства.

Једна фина госпођа из горепоменуте издавачке куће недавно је изјавила да су аутори који вреде писали за ту издавачку кућу, из чега несумњиво произилази да аутори из других издавачких кућа не вреде – пристојна изјава, нема шта, два плус два су пет. Питање како је могуће да су тако најбољи аутори састављали уџбенике које скоро нико не купује не поставља се ниједног тренутка, и што би – државна фирма, сви смо наши, па јаши.

Наравно, читаву причу намирисао је одличан спин-мајстор, назови новинар-истраживач, и од онда хуче и халабуче. Открио је новинар да у једној Читанци постоји одломак о Ангели Меркел. Појма он нема да је одломак из књиге „Од читања се расте” чија је ауторка Јасминка Петровић, најчувенија књижевнице за децу и младе. Довољно је било поменути како српска младеж учи о тета Агели, као да нема паметнија посла, и да се окупе српска момчад у жељи да одбране српско тржиште од страних издавача. Унијаћење у модерно доба, опште покрштавање – неће проћи! Узалудни су покушаји мудрих и начитаних људи, попут једног колеге, да објасне да је „део у којем се помиње Ангела Меркел васпитно и културолошки веома важан; да је ауторка иронична према ‘слави’ и фами која се прави око политичара и њихове ‘свеприсутности’ у нашим животима и да то јунакињу ове књиге ни најмање не дотиче”. Кажеш Меркел, поменеш Хрвате, онда путиш филм о Јасеновцу, и цап-царап – ето ти и државника који би да „пишу као што ја написано”. Пучанство већ пада у националистички транс, чују се покличи – главу дајемо, уџбенике не дајемо.

Схватио је и српски предсдник да је тема врућа и да доноси поене, па решио да покрене иницијативу да уџбенике из српског, историје и географије пише држава, а остале нек’ пише ко ‘оће. Нормално, неће ваљда тамо неки уџбеник из биологије или не дај боже из хемије да брани српски национални интерес. Одмах поскочио министар просвете, подржао председника, заборавивши да лично он својим потписом одобрава све уџбенике. Није то по закону, али ће се закон изменити по хитном поступку, јер је у српском образовању иначе све савршено, па још уџбенике да уредимо, и онда ћемо засигурно бити лидери у региону, а за коју годину можда сустигнемо и Финце. Како ће то држава да пише уџбенике још увек никоме није јасно, сем комисији која је формирана по хитном поступку и која ће надгледати читав процес писања уџбеника од стране државе. Дакле, сви образовани и честити интелектуалци који су до сада писали уџбенике, које је искључиво држава одобравала, не љубе довољно род свој, и биће замењени, па ће се наћи неки већи домољуби, који ће у име државе писати уџбенике.

Поменути господин са почетка приче био је некада део једне, условно речено, грађанске партије, која није била довољно српска, па ју је напустио. Онда је она у међувремену постала српскија, па се сада и та српскија партија укључила у општенародну одбрану српских уџбеника.

Национализам је очито крава музара и власти и опозиције, насушна ујединитељска идеја.

Док нам је Хрвата и Меркелове, за нас зиме нема. Живела Хрватска!

П. С. Сви Хрвати који су нас плаћали да ружимо народ свој, могу рачунати на наш моментални отказ, проваљени смо.

Jedan fini gospodin, čestitiji i bogatiji Srbin od ovoga koji piše, dobio je na sudu neke velike pare jer je neko kršio njegova autorska prava, pa је rešio da pare investira tako što će omladini srpskoj obezbediti besplatne udžbenike. Dobro, nisu baš udžbenici, to su PDF formati; deca će morati da skinu, odštampaju i tek onda da ih koriste. Istinu za volju, zaboravio je gospodin, čestiti i bogati Srbin, da i u Srbiji postoje neka autorska prava i intelektualna svojina. Računa da u Srbiji svako radi ono šta hoće, samo je važno da kažeš – besplatno i za srpsku decu, i onda sve može. Autorska prava nije isplatio, ali je knjige uglavnom otkupio od jedne davno mrtve nacionalne izdavačke kuće čije udžbenike skoro niko i ne koristi, ali koristiće ih sad sirotinja zahvaljujući širokogrudnom i čestitom Srbinu iz inozemstva.

Jedna fina gospođa iz gorepomenute izdavačke kuće nedavno je izjavila da su autori koji vrede pisali za tu izdavačku kuću, iz čega nesumnjivo proizilazi da autori iz drugih izdavačkih kuća ne vrede – pristojna izjava, nema šta, dva plus dva su pet. Pitanje kako je moguće da su tako najbolji autori sastavljali udžbenike koje skoro niko ne kupuje ne postavlja se nijednog trenutka, i što bi – državna firma, svi smo naši, pa jaši.

Naravno, čitavu priču namirisao je odličan spin-majstor, nazovi novinar-istraživač, i od onda huče i halabuče. Otkrio je novinar da u jednoj Čitanci postoji odlomak o Angeli Merkel. Pojma on nema da je odlomak iz knjige „Od čitanja se raste” čija je autorka Jasminka Petrović, najčuvenija književnice za decu i mlade. Dovoljno je bilo pomenuti kako srpska mladež uči o teta Ageli, kao da nema pametnija posla, i da se okupe srpska momčad u želji da odbrane srpsko tržište od stranih izdavača. Unijaćenje u moderno doba, opšte pokrštavanje – neće proći! Uzaludni su pokušaji mudrih i načitanih ljudi, poput jednog kolege, da objasne da je „deo u kojem se pominje Angela Merkel vaspitno i kulturološki veoma važan; da je autorka ironična prema ‘slavi’ i fami koja se pravi oko političara i njihove ‘sveprisutnosti’ u našim životima i da to junakinju ove knjige ni najmanje ne dotiče”. Kažeš Merkel, pomeneš Hrvate, onda putiš film o Jasenovcu, i cap-carap – eto ti i državnika koji bi da „pišu kao što ja napisano”. Pučanstvo već pada u nacionalistički trans, čuju se pokliči – glavu dajemo, udžbenike ne dajemo.

Shvatio je i srpski predsdnik da je tema vruća i da donosi poene, pa rešio da pokrene inicijativu da udžbenike iz srpskog, istorije i geografije piše država, a ostale nek’ piše ko ‘oće. Normalno, neće valjda tamo neki udžbenik iz biologije ili ne daj bože iz hemije da brani srpski nacionalni interes. Odmah poskočio ministar prosvete, podržao predsednika, zaboravivši da lično on svojim potpisom odobrava sve udžbenike. Nije to po zakonu, ali će se zakon izmeniti po hitnom postupku, jer je u srpskom obrazovanju inače sve savršeno, pa još udžbenike da uredimo, i onda ćemo zasigurno biti lideri u regionu, a za koju godinu možda sustignemo i Fince. Kako će to država da piše udžbenike još uvek nikome nije jasno, sem komisiji koja je formirana po hitnom postupku i koja će nadgledati čitav proces pisanja udžbenika od strane države. Dakle, svi obrazovani i čestiti intelektualci koji su do sada pisali udžbenike, koje je isključivo država odobravala, ne ljube dovoljno rod svoj, i biće zamenjeni, pa će se naći neki veći domoljubi, koji će u ime države pisati udžbenike.

Pomenuti gospodin sa početka priče bio je nekada deo jedne, uslovno rečeno, građanske partije, koja nije bila dovoljno srpska, pa ju je napustio. Onda je ona u međuvremenu postala srpskija, pa se sada i ta srpskija partija uključila u opštenarodnu odbranu srpskih udžbenika.

Nacionalizam je očito krava muzara i vlasti i opozicije, nasušna ujediniteljska ideja.

Dok nam je Hrvata i Merkelove, za nas zime nema. Živela Hrvatska!

P. S. Svi Hrvati koji su nas plaćali da ružimo narod svoj, mogu računati na naš momentalni otkaz, provaljeni smo.

Ova objava ima 29 komentara

 1. Име

  Једите оно што се не једе!

 2. Колега

  Велики Србине, знамо се. Уплашио си се да више не можеш да музеш државу.

 3. Very good blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid
  option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Kudos! 0mniartist asmr

 4. It’s in point of fact a nice and useful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us.

  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing. asmr 0mniartist

 5. 0mniartist

  Spot on with this write-up, I actually feel this web site needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read through
  more, thanks for the info! asmr 0mniartist

 6. j.mp

  I always emailed this website post page to all my contacts, for the reason that if
  like to read it next my friends will too. asmr 0mniartist

 7. Norberto

  Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding anything totally, however this paragraph provides good understanding yet.

 8. kiosk playboy2

  Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty
  much the same page layout and design. Great choice of colors!

  Also visit my web blog :: kiosk playboy2

 9. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good success. If you know of any please share. Many thanks!

 10. I beloved as much as you will receive performed right here.

  The cartoon is tasteful, your authored material
  stylish. however, you command get got an impatience over
  that you would like be handing over the following. unwell definitely come further earlier again since exactly the
  similar nearly very frequently inside case you defend this hike.

  Also visit my web-site – https://www.groovelineentertainment.com/blog/86008/how-to-get-rid-of-man-boobs-4-best-to-help-lose-unwanted-chest-fat-fast/

 11. j.mp

  I just like the valuable info you provide for your articles.

  I’ll bookmark your blog and test again right here regularly.
  I’m slightly sure I will learn lots of new stuff
  proper here! Best of luck for the following! asmr 0mniartist

 12. more info

  For unfavorable odds, sportsbooks are constructing in the vig or juice, which is essentially a
  fee for facilitating the bet.

 13. This is the right site for anyone who wants to understand this topic.
  You understand so much its almost tough to argue with
  you (not that I really will need to?HaHa). You certainly
  put a fresh spin on a topic which has been discussed for decades.
  Great stuff, just wonderful!

  My web-site :: http://www.fotosombra.com.br

 14. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the
  information you present here. Please let me know if this
  alright with you. Cheers!

  my web blog; coursebuddy.meltdowndesigner.com

 15. www.qiurom.com

  I do trust all the ideas you have offered in your post. They’re really convincing
  and will certainly work. Still, the posts are too quick
  for novices. May just you please prolong them a bit from subsequent time?
  Thank you for the post.

  Feel free to visit my site … http://www.qiurom.com

 16. Hey There. I discovered your blog the use of msn. That is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to learn more
  of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 17. Hey there! I know this is sort of off-topic however I had
  to ask. Does building a well-established website such as yours take a
  massive amount work? I am completely new to writing a blog but
  I do write in my journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

  Also visit my web-site :: https://freeholmes.com/forum/viewtopic.php?id=386511

 18. Harvey

  I think other web site proprietors should take this web site as an model, very clean and
  wonderful user friendly style and design, let alone the content.
  You are an expert in this topic!

  Here is my site :: Harvey

 19. Marlon

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same
  nearly very often inside case you shield this increase.

  Review my web page – Marlon

 20. 163.30.42.16

  May I just say what a relief to find someone
  that genuinely knows what they’re talking about online.

  You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people have to read this and understand this side of
  your story. I was surprised that you’re not more popular because you definitely
  have the gift.

  My homepage :: 163.30.42.16

Odgovori