jedna normalna stranica

IDEJA

Virtualno kazalište PROMJENA nastalo je kao reakcija na stvarne događaje koji su zatekli Hrvatsku i svjetsku kulturnu scenu uslijed pandemije virusa Covid-19 u 2020. godini, potresa u Zagrebu i generalnog lockdown-a u prvom dijelu godine. Nakon što su kazališna događanja zabranjena, a kasnije ograničena mjerama nacionalnog civilnog stožera cjelokupna kazališna proizvodnja susrela se s izazovom online produkcije i prilagodbe dosadašnjih aktivnosti u virtualne formate izvedbi.

U jednoj noći za vrijeme online sastanka rodila se ideja stvaranja novog Virtualnog kazališta koji djeluje kao i svaka druga kazališna institucija ili kulturni centar u lokalnim jedinicama s jedinom razlikom da su njegovi djelatnici baš kao i poslovanje, virtualni.

Virtualno kazalište PROMJENA svojim djelovanjem potiče kulturnu proizvodnju stvarajući novi izvedbeni žanr koketirajući sa svim vidovima izvedbene i multimedijalne umjetnosti.

Ciljevi VKP-a su;

  • Pružiti nove oblike interakcije gledatelja i izvođača u promijenjenim ulogama, točnije novim životnim okolnostima i stvoriti virtualno kazalište koje nezavisno proizvodi originalni interdisciplinarni kulturni sadržaj
  • Proizvodnja profesionalnog i amaterskog izvedbenog sadržaja u online formatu
  • Održati prisutnost sudjelovanja publike u kulturnim programima poput kazališnih predstava, likovnih izložbi i glazbenih događanja
  • Poticati i kreirati nove vidove umjetnosti

 

 

Osnivači:

Leo Vukelić i Matija Kezele

Produkcija:

Tigar teatar i Kotar teatar

Pokrovitelj:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske