kaže majstor šegrtu!

Tehnički detalji

Da bi napravili vaše vlastito virtualno kazalište postoji puno onih moram točaka, nešto onih mogu točaka te poneka ona želim točka.Nismo ovdje negativni, no pretpostavljamo da taj zahvat nije baš jednostavan i da to rijetko tko može.Pa krenimo redom, za one nadobudne i željne posebnog izazova na kraju, ovaj, na početku 21 stoljeća.

1. Svakako morate biti jako nadareni u svim medijima koje susrećemo u kazalištu, hm, ovako kako smo to mi. To podrazumijeva dobro poznavanje kulturnih politika, svih aktivnih i relevantnih kumova te ponešto sreće.

2. Nadalje, morate znati što se nalazi iza zastora, ispod pozornice te sa one strane rampe. Jer svaki ansambl je prepun zakulisnih igara, podmetanja, naguravanja u šesnaestercu i štipanja ispod vodene linije. A, da biste pokrenuli jedno, iole ozbiljnije kazalište, vi morate angažirati više glumaca i glumica različitih dobnih skupina kako bi formirali ansambl. Naravno da takvo što može funkcionirati i u javnom prijevozu, no za pozornicu, potreban je ipak neki prosječan balans.

3. Morate uvijek biti budni, jer kako se kaže, vrag nikada ne spava! Ova narodna poslovica, vjerujte mi, dolazi upravo iz kazališta. Iz potrebe za ostvarivanjem što više javnih izvedbi i gostovanja, svakako morate dobro osluškivati bilo vaše publike, bilo organizatora te nikada ne previdjeti priliku novog gostovanja vaše predstave. Jer kvaliteta i cijena nije važna, važna je janjetina ispod peke kojom ste pogostili vašeg domaćina.

Dobro, kada ste osigurali uvjete u gore navedenih 3 točke, dolazimo do lakšeg i ugodnijeg dijela posla. To je sve ono što možete.

4. Vi sigurno možete svakodnevno pročitati nekoliko vijesti koje nalazite na raznim online portalima, hm, ako ste na putu, biti će vam dosta i onih nekoliko (5) minuta radijskih novosti. Jer one su nepresušan izvor informacija i ljudskih drama, opera i baleta, nepresušan izvor komedija, tragedija, igri, a nadasve, i ono najvažnije, parodija. I to je to. Samo ih trebate nekako oblikovati, a virtualno kazalište ima nepreglednu kvadraturu pozornica za sve žanrove i sve uzraste.

5. Pa, ako je to moguće, a vjerujemo da je, i došli ste do ovog koraka prema konačnoj odluci, sigurno ste u stanju pravično i odmjereno odabrati vašeg Intendanta. Jer kada ga izaberete, on postaje Vi, odnosno on postaje važan, a Vi nevažni, od počinje donosti odluke, a Vi više ne. On radi, a Vi odmarate, on upire prstom i udara šakom o stol! Da, on sa kumovima kumuje, Vi to ne trebate!

6. I sada, naravno da Vi to želite, jer nakon virtualnog radnog dana slijedi i virtualna kazališna noć, a ona je čarobna.